Snart er du en ekspert på GoPro

Jeg har tidligere skrevet litt om bruk av GoPro-kameraer, men kanskje mest om viktigheten av å kunne redigere opptakene. Det er jo ofte at ting skjer raskt, og  i alle fall i de sammenhenger man bruker et action kamera. Jeg tror det beste er å bruke kamera, kun når du har fokus på at opptakene skal bli så gode som mulig. Det handler om fokus, og ikke minst det å ha en plan på hva du skal filme. Det er jo veldig situasjonsbestemt, er det på sykkelen, på motorsykkelen, i alpinbakken eller for den saks skyld under vann. Om man ikke lykkes første eller andre gang, er det viktig å ikke gi opp av den grunn. Resultatene vil komme, med erfaring og litt feiling.

Bilderaten

Dette er kort fortalt, hvor raskt opptaket skjer. Bilderaten gir deg muligheten til å bruke effekter, som slow-motion for eksempel. Men det er viktig at man bruker riktig bilderate, til de forskjellige typer opptak og forhold.

Redigering

Da er vi tilbake til redigeringsprogrammet, som jeg omtalte litt tidligere også.

Om man velger noe som heter 50 PAL, vil du ha en hastighet på opptaket som gir deg muligheten til å legge inn gode slow-motion scener i filmen din. Man kan si at jo høyere hastighet (PAL) på opptaket, desto bedre blir slike effekter som slow-motion.

Men husk at raske bilderater, fordrer gode lysforhold. Rent teknisk vil lukkeren på kameraet, slippe inn mindre lys. Dette vil medføre mer kornete opptak, så her må man vurdere hva som egner seg best på det aktuelle opptak. Under dårlige lysforhold, er det ikke anbefale raskere bilderate enn 25 PAL. Under gode lysforhold på dagtid, kan man fint bruke over 100 PAL.

Tenk på utsnittet

Her er det viktig å gjøre riktig, spesielt med tanke på når det filmes mennesker i bevegelse. Med action kamera, er det jo ofte nettopp det som er tilfelle.

FOV-funksjonen

Alle GoPro kameraer, har noe som heter FOV innstillinger. Dette er en forkortelse for; Field of View. Det mest vanlige er at det er 3 valg av FOV på kamera: Narrow, Medium og Wide. På norsk betyr dette; nærbilder, medium og vidvinkel.

Mange bruker nok vidvinkelen for mye, men husk at dette ikke alltid er det beste eller passer ditt filmopptak. Det beste for å fokusere nært et objekt, er å gjøre det med kamera ved hjelp av Narrow funksjonen.

Mange gjør denne prosessen i redigeringsprogrammet, men dette forringer kvaliteten på opptaket ditt. Dette fordi du mister piksler, og det betyr mindre skarpe bilder.

Om man vet at man har nok av piksler å gå på, kan man bruke redigeringsprogrammet til å zoome inn. Da vil ikke bildet bli mindre skarpt, i alle fall ikke slik at vi kan fange det opp.

Utallige muligheter

Jeg vil si det slik, at man blir en bedre fotograf for hvert opptak man gjør. Noe blir suksess, mens andre ting kanskje ikke bør prøves igjen. Det er jo dette som er noe av det, som gjør film og bilder spennende. For meg er det nesten å regne som kunst, og man blir på en måte aldri hundre prosent fornøyd.

Comments are closed.