Nyttige tips om naturfotografering

Jeg hadde fotografering som min store hobby, for ganske så mange år siden. Jeg har nok vært litt inne på det før, men siden jeg ivrer etter å formidle opplevelsene mine med andre – så vil jeg skrive enda litt mer om denne flotte hobbyen. Jeg har ikke veldig mye erfaring med digitalt utstyr, jeg var mest aktiv på det analoge kamera sin storhetstid.

Men det jeg skal skrive om nå, går ikke så mye på utstyr – men heller mer på hvordan man skal gjennomføre en god tur som naturfotograf. Jeg brukte selv mye tid ute i naturen, og jeg har ikke tall på antall døgn jeg har i sovepose. For meg var det selve turen og de flotte opplevelsene, som var selv drivkraften for det jeg drev med. De gangene jeg fikk gode bilder, ja det ble som en bonus for meg. Man kan på sett og vis si, at selve turen var målet for meg.

Naturen styrer tidspunkt og avtaler

Dette jeg nå skal skrive, er ikke hentet fra mine egne preferanser eller erfaringer med kamera ute i naturen. Jeg er nok mange divisjoner lavere enn mannen som står bak, det som nå skal formidles til dere. Jeg synes det er flott å bruke de med mye erfaring, som læremestere, mentor eller motivatorer.

Det er det samme hva man kaller det, men det at noen sitter med mye erfaring og kan komme med tips – er noe som kommer godt med uansett hva man driver med.

Når man skal gjøre avtaler med folk som er vant med å forholde seg til naturen, ja da er ikke klokken eller andre avtaler det som styrer mest. På hvilket tidspunkt er det best lys? Hvordan er solnedgangen i dag? Når er det størst mulighet for å treffe på dyr? Ja det er slike parametere som teller, og med tiden kommer jo erfaringen – og en del forhold og uskrevne regler ligger inn under huden på dem. Slik er det ikke alltid med oss andre, men det er jo noe som sier at man lærer så lenge man lever.

Baard Næss

Det er denne mannen som ligger bak mine siste uttalelser, og han har holdt på med naturfotografering i en mannsalder. Det med å ha riktig lys når blinkskuddet skal tas, er noe Baard Næss vet det meste om.

Det er ikke rent få priser han har vunnet, og siden 2010 har han også drevet Natur & Foto – som sikkert mange vet er et kjent fotomagasin. Baard Næss driver dette magasinet, sammen med den enda mer kjente naturfotografen Tom Schandy.

Aktive på mange felt

Sammen har disse fotografene fått til svært mye, ja hver for seg også for den saks skyld. Baard Næss har utgitt flere bøker om naturfotografering og naturopplevelser, jeg anbefaler absolutt hans bøker på det sterkeste – for meg er de rene vitaminsprøyter når motivasjonen kan røyne på.

De har også gitt ut bøker i sammen, og den siste boken heter «Fotoinspirasjon: Bli en bedre fotograf»

Jeg skal skrive mer om både emnet, og ikke minst disse dyktige fotografene senere. Det er bare å glede seg!

Comments are closed.