Natur og fotografering – Rådyr

Jeg kan let huske en flott opplevelse, i mange mange år. Det er en del som bare fester seg for alltid, og det jeg skal skrive om nå er en slik opplevelse. Vi var bare ungdommer, og hadde fått vårt første kamera til konfirmasjon.

Natur og fotografering – Rådyr

Det var speilreflekskamera, med normalobjektiv, vidvinkel og zoom. Mener at normalobjektivet var en 50 mm, og vidvinkelen var 28 mm. Men det var zoomen som var det mest gromme for oss gutta, vi var ikke rent lite stolte kan jeg huske. 80-210 mm var jo ikke noe lite objektiv, og med konverter ble det jo riktig så bra. Vi skulle ut å ta bilder i skogen, rådyr ble valgt ut som motiv.

Rekognosering

Det bar til skogs med matpakke, varm drikke og ikke minst fotoutstyret vårt. Når man skal ta bilder av dyr, er det viktig å legge en plan for hvordan man har tenkt seg det hele. Vi var glade i å ferdes i skog og mark, og svært godt kjent i nærområdet. Det var ikke en kolle, tjern eller høydedrag vi ikke kjente til. Vi visste at det var en del rådyr i et avgrenset område, som lå ganske så nært bebyggelsen. Men det å ta bilde av dyr, kan uansett kreve sin mann og ikke minst mye tålmodighet. Men man får ofte belønning for strevet, og ikke minst flotte naturopplevelser.

Rekognosering

Vinterforing

Det er som kjent mange som forer rådyrene om vinteren, dette var tilfellet i dette områdte her også. På grunn av foringen, kom vi nok litt tettere på dyrene enn vi normalt ville klart. Jeg kan huske at det var på senvinteren, så snøen begynte å bli ganske våt og vanskelig å gå i. Hvor mange timer vi satt ute på post, husker jeg ikke. Når dyrene dukket opp, fikk vi en del bilder før de oppdaget oss og de stakk til skogs igjen. Nytt forsøk neste dag, de kom sjelden tilbake om de først var blitt skremt. Men foringen gav oss noen fordeler, vi fant ut at det ikke var lett å komme nær nok dyrene inne i skogen. På lik linje med rådyrene, trakk vi derfor nærmere foringsplassen nede ved bebyggelsen. Vi var ikke sikre på om dette var stuerent, bokstavelig talt. Men resultatene lot ikke vente på seg, vi fikk noen blinkskudd som vi enda er stolte av. Jeg kan huske at jeg fikk 2.plass i en stor fotokonkurranse med ett av bildene – ikke verst for en ung og uerfaren fotograf.

Varm drikke og tørr på bena

Å få i seg varm drikke og holde seg tørr, er viktig om man skal ha det komfortabelt ute i våt snø i timevis. Man unngår da mest sannsynlig å bli syk, et sitte- eller liggeunderlag kan også komme godt med.

Nesten som jakt

Man kan sammenlikne det å fotografere dyr, med å sitte på elgpost. Det kan skje noe i løpet av minutter, men det kan også gå timer og dager. Klær med litt kamuflasje med terrenget, er en stor fordel. Husk at dyrene har god hørsel og luktesans, tenk på dette når det velges ut post eller posisjon. Lykke til med ditt neste blinkskudd.

Comments are closed.