HISTORISKE BILDER

Det er mange bilder som har blitt historiske opp igjennom årene etter at det første bildet i historien ble tatt. I den senere tid har det etterhvert blitt mange av dem, det har jo litt med at nesten alle har et mobilkamera for hånden og kan raskt ta den opp og ta bilder når noe spesielt foregår og andre igjen går alltid med kameraet for hånden når de er ute på tur, nettopp for og kunne få tatt blinkskuddet om situasjonen skulle dukke opp. Noen av dem ser vi litt nærmere på her.

Det har nå dessverre blitt slik at mange av de bildene har blitt tatt under krig og katastrofe situasjoner.

Fra 1930 Henging av svarte

Det foregikk mye tragisk på den tiden. Uskyldige ble hengt uten rettsak fordi man trodde de var skyldige.

Lawrence Beitler er mannen som tok dette bildet i 1930. Her ser vi to unge svarte menn som har blitt hengt.

De ble beskylt for og ha voldtatt en en hvit ung kvinne og ble da hengt av en mobb på ca. 10 000 hvite menn. De ble tatt ut av det lokale fengselet med makt av mobben, en tredje svart mann var også blitt arrestert i saken men han ble reddet av jentas onkel da han klarte og overbevise mobben at han var uskyldig.

Dette bildet har blitt solgt mange tusen kopier av, Beitler sto i 10 døgn og kopierte opp bilder i stor skala.

Dette bildet har blitt så ikonisk at det har inspirert mange når det gjelder dikt, bøker og sanger opp i gjennom tiden.

Det mest kjente er nok den jødiske poeten Abel Meeropol med teksten Strange Fruit som senere ble sunget av Billy Holliday.

Drapet på Ineriro Sanuma

Så har vi mordet på den Japanske socialisten Ineriro Sanuma i 1960. Nok et eksempel på at det og være på rett plass til rett tid kan gi det et fantastisk historisk bilde, selv om det tregisk nok også omhandler død.

Her er det et bilde som ble tatt bare sekunder før den sosialistiske partilederen ble stukket ihjel på direktesending på tv, det var en ung høyre ekstremist som stod bak ugjerningen.

Yasushi Nagao var mennen som klarte og forevige dette bildet som han har fått Pulitzer prisen for. Det har også blitt et ikonsik bilde med tiden.

Marlborough Street

Det som igjen ble et tragisk bilde vart tatt av Stanley Forman, Spon News Photography heter bildet som han fikk Pulitzerprisen for og og tittelen World Press Photo for.

Det er et svart hvitt bilde i fra brannen på Marlborough Street i 1976 hvor er en del av serien han tok på stedet. Man ser den unge moren Diana Bryant på kun 19 år og hennes datter Tiare Jones på kun to år faller fra en nødutgang som har kollapset i brannen.

Her ble det brukt et motorisert kamera for og ta disse bildene som ble opprinnelig publisert i Boston Herald. Bildet kom raskt i sirkulasjon i mange av de amerikanske avisene og det igjen medførte til at det kom nye lover om nødutgangene i hele Usa.

Comments are closed.