FOTOAPPARATET

Fotoapparaten har gjennomgått en utrolig utvikling fra de første modellene som ble lagd og frem til dagens fotoapparater. Vi var så vidt innom de første apparatene i forrige artikkel og fortsetter nå med fotoapparatets utvikling fra den gangen.

Camera Obscura

Det som betegnes som det første kameraet fikk navnet Camera Obscura, det ble så tidlig som på 300 tallet f.Kr beskrevet av den da kjente Aristoteles. Men det er ingen som med sikkerhet kan si hvem som kan ta æren for det første som egentlig ble lagd.

Utviklingen gikk nokså tregt til og begynne med, man så vel egentlig ikke nytten av apparatet tol folk flest. Det var mest kunstnere og vitenskapsmenn som brukte Camera Obscura lenge.

Det ble ikke før tidlig på 1800 tallet at man kunne finne det som kan kalles fotoapparat, en trekasse med linse og film. Det var nok oppdagelsen av nettopp det og kunne forevige bildet igjennom linsen ned til film som gjorde at bruken av kameraet ble mere folkelig.

Men det tok sin tid også med utviklingen her, det ble ikke før i slutten av 1800 tallet at man hadde funnet kjemikalier og metoder som gjorde fremkallingen enklere. Da ble det fart på utviklingen, det ble lagd mindre og mindre kameraer til bruk for folk flest. Noe de gjorde i stort omfang i tiden fremover.

Med det ene fulgte det andre, man oppdaget at med så kort eksponerings tid de nye kameraene hadde kunne man ta bilder av ting i bevegelse. Dette var noe som L Lumiere klarte i slutten av 1800 tallet og tok patent på den type kamera han brukte. Derfra til levende bilder varte ikke lenge før de fikk til og det ble igjen så utviklet videre til det som noen av oss husker som 8 og 16 mm filmformat.

Med en stadig utvikling i tiden fremmover har vi i dag utrolig mange varianter av kameraet som passer for de fleste bruk. Vi fikk miniatyr kameraer, kompakt kameraer, målsøker kameraer, speilrefleks kameraer, atelier kameraer og ferdigstillbilde kameraer mm.

Vi ser litt nærmere på forklaring på de forskjellige typene, Speilrefleks kamera har utbyttbare objektiver som har forskjellige funksjoner som vidvinkel og zoom, med zoom kan man ta gode bilder selv om objektet er langt unna. Polaroid kamera fremkaller bildene direkte fra kameraet, noe som ble brukt ofte av fotografer i forskjellige situasjoner hvor de trengte bildene raskt.

I midten av 90 tallet kom man med det som kalles APS kamera, Det var et kamera som kunne gi bilder i 3 forskjellige format, noe mange fant nytte av.

Digital kamera som kom i 1980 årene, var med et system hvor man ikke lenger trengte film i kameraet, man lagret det digitalt og overførte bildene deretter elektronisk til fremkalling. Filmkameraene hadde en fremtrekker mekanisme som dro filmen i en fart på ca 25 bilder i sekundet. Så kom video kameraet på markedet, det ble da mye enklere og ta opp film i og med at all filmingen ble lagret elektronisk og man fikk mye lengre filmopptak en det man gjorde med vanlig rullefilm kamera.

 

Comments are closed.