Elgen trekker til seg mange skuelystne

Elgen trekker til seg mange skuelystne

For oss nordmenn som er vant til å ha elgen rundt oss nær sagt hele tiden, er den kanskje ikke så spennende og eksotisk. Men mange utenlandske turister, er veldig fasinert over dette store dyret. Jeg tenker først og fremst på tyske turister, som er kjent for sin interesse for skogens konge. Men selv om vi er vant med dette flotte dyret, så er det også en del av oss som er fasinert over å treffe på elgen – og helst på nært hold. Jeg har selv mange møter med elgen, dette mest fordi jeg har bodd på steder med stor bestand av arten. Jeg har noen ganger også fått gode bilder av dyret, eller det man kan kalle for blinkskudd. Men noen tips & råd skader ikke, for jeg er langt fra noen naturfotograf.

Tålmodighet og kunnskap

Det er dette som er nøkkelen til at man kan komme nær elgen, og ikke bare se den løpe vekk fra deg et stykke unna. Om man skal få gode bilder, er det uansett type fotoutstyr en fordel å komme så nær dyret som mulig. Det å bruke råd & tips fra jegere, kan være en nyttig hjelp. Men også fra fotografer med litt erfaring, det å ha nok tid og ikke være utålmodig er også to viktige faktorer.

Skjul, dekning og stillhet

Om man tar med seg en villmarks duk, eller en liten gapahuk i nylon (lett å frakte med seg) På denne måten vil elgen ha større problemer med å oppdage deg, og det blir som å sitte på post for en elgjeger. Sovepose og liggeunderlag er også en fordel, det er greit å ha det komfortabelt og ha varme i kroppen. Hvor lenge man må vente før elgen dukker opp, er så klart umulig å si – og det at man kan komme til å få bomtur er en del av dette gamet.

Elgtråkk og vindretning

Man må ha litt kunnskap om elgen i det området man befinner seg i, det å legge seg ned på tilfeldig valgte steder – fører ofte lite med seg. Hvor er det elgtråkk i området? Hvor står elgen og ikke minst hvordan er vindretningen. Man kan være så stille man bare klarer, og kamuflere seg vekk. men med feil vindretning vil du mest sannsynlig ikke lykkes i å få elgen festen til linsen.

Tar tid å opparbeide seg erfaring

Tar tid å opparbeide seg erfaring

Denne artikkelen er ikke ment som noen rask oppskrift, for å få blinkskuddet av skogens konge på kortest mulig tid. Men jeg håper at den kan bidra til å hjelpe deg på veien, til det å bli en bedre fotograf. Men det er ikke alle som har som mål å fotografere eller filme elgen, det å komme nær den og bare nyte synet kan være vel så spennende. Husk at brå bevegelser er noe man må unngå, og at man har med ville dyr å gjøre.

Åkerelg

Om man trekker seg ut av skogen, kan det være gode muligheter for å treffe på elgen ute på åkeren. Det er helst på sen kveldstid og tidlig morgen, at elgen trekker ut på åkrene for å spise. Men muligheten for å komme nærme den, er ofte vanskelig på en åpen åker. Men med en god kraftig zoom, kan det bli riktig så gode bilder. Det er absolutt ikke noe galt med å ta bilde av elg på en åker, men personlig synes jeg det er mest spennende å treffe på den inne i skogen. Ofte blir det bedre motiv også, men dette er nok litt smak og behag også.

Comments are closed.