Dra på tur uten jakten på blinkskuddet

De som driver med naturfotografering har ofte én ting i hodet, nemlig jakten på det ultimate blinkskuddet. Dette gjelder så klart ikke bare for naturfotografer, men jeg trekker frem dem fordi naturfotografering er noe helt spesielt. Om det er dyr som skal være motivet, er det veldig uforutsigbart hva resultatet vil bli. Usikkerheten men samtidig spenningen om man treffer på dyr, og ikke minst lysforhold, avstand, dyrets plassering også videre. Det blir nesten at man kan sammenlikne det med jakt, med den forskjellen at våpen er byttet ut med kamera. Jeg har selv prøvd meg på å fotografere dyr, så jeg vet godt hva dette er snakke om. God planlegging, kunnskap om terrenget og ikke minst dyrene, tålmodighet og faktisk også en porsjon hell eller flaks om du vil. Ja om de fleste og aller helst alle av disse punktene er på plass, ja da kan man skyte blinkskuddet.

Ro ned og ta det som en tur

Dette vet jeg er lettere sagt enn gjort, men om man klarer å roe seg ned og skru ned forventningene noen hakk – ja da vil man garantert få en mye bedre opplevelse av selve turen. Om man kun har fokus på én ting, så vil man automatisk gå glipp av en masse. Sanser som lukt, hørsel og syn er viktig, og at man nyter alle sider ved turen. Om man ikke akkurat legger kamerautstyret i sekken, så trenger man ikke gå med det i beredskap og med fingeren på utløseren hele tiden. Tenk deg å bare kunne sette seg ned på en stubbe, ta frem matpakka og termosen og bare nyte stillheten og leve i nuet. Det er jo dette som er ekte naturopplevelse og naturglede. Flotte motiver må man bare ta som en bonus, det er i alle fall slik man bør tenke.

Nordmarka

Enten om det er snakk om flotte landskapsbilder, eller bilder av forskjellige dyrearter – er Nordmarka rett utenfor Oslo sentrum et eldorado. Jeg har ve andre anledninger snakket varmt om nettopp dette området, og jeg er klar over at Norge har en rekke flotte skogs- og fjellpartier å by på. Men jeg gir ikke helt slipp på Nordmarka uansett, og det er flere årsaker til det. Det at jeg kjenner Nordmarka kanskje bedre enn svært mange, preger jo mitt syn og lojalitet i forhold til å blinke ut nettopp dette området.

Eldorado utenfor stuedøren

Eldorado utenfor stuedøren

Men kanskje det mest viktige for meg å formidle, er at innbyggerne i hovedstaden i enda større grad skal få øynene opp for dette eldoradoet. For det er ikke mange hovedsteder som kan by på de samme mulighetene, bokstavelig talt rett utenfor stuedøren. Det er mange innfallsporter til Nordmarka, både fra syd, øst og vest, og i nord grenser Nordmarka til Oppland fylke. Om man velger å ta toget for å komme seg ut, så er det et godt tips å ta toget fra Oslo S til Stryken. Da har man mange timers fottur ned til Oslo foran seg, og denne turen kan med fordel planlegges med én overnatting underveis.

Dyrearter

I Nordmarka finner man de fleste dyrearter, ja til og med noen av de store rovdyrene har faktisk blitt observert i deler av marka. Når det kommer til elg og rådyr, har Nordmarka en relativt god bestand av disse artene.

Comments are closed.