Bli mer profesjonell

Å ta profesjonelle bilder, bilder som fanger akkurat den rette stemningen eller det rette motivet, er ikke enkelt. Mange hobbyfotografer vil få noen gode blinkskudd, men synes det er vanskelig å få det til hver gang. Ofte kjøper man dyre kamera, spennende ekstra utstyr, men det hjelper lite.

Grunnen er at gode bilder ikke tas med kamera alene. Det handler like mye om å se mulige motiver, lysforhold og vinkler. Noen er naturtalent, men alle kan lære seg teknikkene. Det krever bare tid og tålmodighet. Jeg pleier å sammenligne å ta bilder med å bryne seg mot de beste hos chess.com eller leke seg hos pokerstarscasino.com. De som bare kan reglene vil aldri nå høyt. Man må også utvikle en følelse for spillet. Dette kommer med trening og erfaring.

Bli mer profesjonell

Så her kommer mine beste råd for å ta skrittet videre og bli mer profesjonell.

Aldri utlært!

De aller beste, uansett hvilket yrke, forstår at de aldri blir utlært. Det finnes alltid nye teknikker å lære seg eller finpussing av teknikker man sjelden bruker. Noen ganger så er det å gjøre feil, få et dårlig resultat, den aller beste måten å lære på.

En av de vanligste nybegynner feilene er faktisk å bruke for mye avansert utstyr. Det er ikke utstyret som gir blinkskudd, men ditt blikk og din forståelse av omgivelsene. Derfor gjelder det å huske å legge bort teknikken og gå tilbake til det grunnleggende flere ganger selv om du opplever at du har kunnskapen du trenger.

Aldri utlært!

Erfarne fotografer kan låse seg fast i å bruke bestemte motiver og bestemte innstillinger. Kanskje har man alltid tatt bilder i byen og skjønner ikke helt hvorfor det ikke lenger fungerer så bra. Hvorfor inspirasjonen mangler. Løsningen er da å utfordre seg selv til å ta bilder av naturen.

Så husk å hele tiden være nysgjerrig på nye motiver og ikke la deg låse i bestemte vinkler eller motiver. Selv om du føler du har den nødvendige kunnskapen, så betyr stemmer ikke dette alltid.

Følg lyset, med eller uten kamera

Å ta bilde handler om ”å male med lys”. Ikke en enkel oppgave, som mange hobbyfotografer har oppdaget. Å se hvordan lyset faller over et potensielt motiv, se om lys og skygge skaper et eget bilde og alt annet med lys bør være noe du hele tiden er oppmerksom på. Følg lyset bane, se skyggenes spill mot en murvegg uansett om du har kamera i hånden eller ikke. Lyset kan ødelegge et bilde, både i form av for mye lys og for lite lys. Det krever erfaring og kunnskap for å kunne utnytte lyset maksimalt for å ta det optimale bildet. I tillegg til å se på hvordan naturlig lys faller og kan brukes, så bør du se på hvordan andre fotografer bruker lyskilder i sine bilder. Her kan du lære mye.

Se, vurder og ta bildet

”Less is more”

Dette engelske uttrykket er noe alle fotografer bør ha i bakhodet. Det handler om å ikke presse inn for mange elementer inn i et bilde. Øyet vårt ønsker å ha et fokuspunkt eller maksimalt to punkter. Så hvis det er flere forskjellige punkter som man kan fokusere på, så vil øyet automatisk flakke fra ett punkt til et annet.

Et slikt urolig bilde vil gjøre at ingen av elementene får den rette oppmerksomheten. Øyet vil ikke klare å hvile lenge nok på et punkt å få med seg detaljene og vil slite med å oppfatte følelsene og stemningen som bildet skal formidle.

Det samme gjelder for farger. Det holder ofte med å ha en eller to sterke farger i et bilde. La de andre fargene danne en dempet bakgrunn som fremhever motivet. Det kan også være svært virkningsfullt å la et element få beholde fargen mens resten av bildet er i svart/hvitt.

Bilderedigeringsprogrammer

Se, vurder og ta bildet

Det skjer noe rundt oss hele tiden. Lyset forandrer seg, et lite ekorn løper ute på plenen eller andre ting skjer som man gjerne vil fange på bilde. Det er veldig lett å bli for ivrig til å trykke på utløserknappen.

Noen kameraer har ”burst” modus. Dette er en funksjon som gjør at man tar mange, mange bilder hver gang knappen trykkes inn. På denne måten så kan man være sikker på å fange motivet hvis dette er noe som er i bevegelse, slik som et ekorn. På den andre siden så er det ofte tilfeldig om man fanger det perfekte bildet.

I de aller fleste tilfeller så gjelder det å være tålmodig. Se på motivet i kamera linsen og prøv å juster både kameravinkel, zoom og fokus. Har du et kamera som lar deg se deg ferdige bildet, de fleste moderne kamera har dette, så kan du sjekke resultatet flere ganger.

Bilderedigeringsprogrammer

Det finnes også mange bilderedigeringsprogrammer som kan brukes til å justere bildet for å få frem akkurat det du ønsker. Mange bruker slike programmer aktivt, men det er viktig å merke seg at man kun kan justere et bilde. Å skulle bygge opp et helt motiv bare med hjelp av et slik program handler om å bli en grafisk designer og ikke en fotograf.

Comments are closed.