Analogt kamera

Jeg tilhører generasjonen som er oppvokst med analogt, også når det gjelder kamera. Nå til dags er det jo digitalt som gjelder, selv om noen av nostalgiske årsaker fortsatt bruker analogt.

 

Analogt kamera

Jeg synes det er noe spesielt med filmrullene, mørkeroms arbeid og ikke minst det at man i større grad må lykkes som fotograf der og da. Med det mener jeg, at man ikke har de samme redigeringsmuligheter som man har digitalt. I dag er det jo kamera på mobil, som de fleste bruker. Men om man skal ut i naturen, så må man nok over på digitale speilreflekskamera. Muligheten for å få et blinkskudd av elgoksen med en iPhone, er nok minimal. Jeg for min del savner den analoge tiden, men det er jo fortsatt muligheter for å kjøpe de gode gamle 135-rullene. Men de færreste gjør det, digitalt er jo så mye enklere.

Filmruller eller minnekort

Det er ikke til å komme bort fra, at det er mer lettvint å tømme et minnekort enn å bytte filmruller. Kostnadsmessig er det jo også noe helt annet, ved å laste ned bildene fra det digitale kameraet, har man et tomt kamera klar for nye bilder. For de som ikke har opplevd analoge kamera, kan dette kanskje virke innlysende. Man kan også slette bilder umiddelbart, om det skulle være noen bilder man ikke ønsker å beholde før man laster over til en PC for eksempel. Som de fleste vet har, man ikke en slik mulighet med filmruller analogt.

Filmruller eller minnekort

Brukervennlighet

Man kan på mange måter si, at det er lettere å lære seg å betjene et analogt kamera. Dette fordi de ikke har så mange finesser som de digitale, men dette varierer noe fra modell til modell. Med et digitalt kamera har man muligheter til å velge lukkertid, blenderåpning og om man vil ha fargebilder eller sort-hvitt. Det er her snakk om kompaktkamera først og fremst, en del analoge speilreflekskamera har også muligheten til å velge lukkertid og blenderåpning.

Valgfrihet

Jeg tror nok jeg for min del, kommer til å ty mest til det digitale. Dette er rett og slett fordi det er så mye mer enkelt, og at jeg for tiden klarer meg lenge med kamera jeg har på mobiltelefonen min. Men det å kunne ta frem mitt gamle analoge Nikon speilreflekskamera, er jo noe jeg kan vurdere fordi det er rett og slett en helt annen måte å fotografere på. Men det er ikke noen tvil om at det digitale har kommer for å bli, det analoge blir mer for nostalgien sin del slik jeg ser det.

Ute i naturen

Om man tenker på hvilke forhold man kan bli utsatt for ute i naturen, er det nok ikke noen tvil om at de analoge er mer robuste. Tenker spesielt på fuktighet og til en viss grad kulde, det skal mye til før et analogt kamera tar skade av slike forhold. Batterikapasitet er også noe man må tenke på, et digitalt kamera bruker langt mer strøm enn det analoge. Men det varerier så klart en del fra modell til modell, både på det analoge men også på det digitale.

 

Comments are closed.